Kesää kohti

Kesäloman aikana monia vanhempia ja nuorten kanssa toimivia askarruttavat kesän tuoma vapaus ja nuorten juhlinta vapaa-ajalla. Tuolloin nuori voi kohdata tilanteita, joissa nuoret kokeilevat tupakkaa, alkoholia tai kannabista ensimmäisiä kertoja.

Nuorten päihteidenkäyttö on vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana ja kouluterveyskyselyn mukaan puolet yläkouluikäisistä ei ole kokeillut päihteitä. Vuoden 2015 Kouluterveyskyselyn mukaan 9 prosenttia 8. -9. -luokkalaisista tupakoi. Humalaan ainakin kerran kuukaudessa joi itsensä 10 prosenttia 8. -9. -luokkalaisista ja 8 prosenttia saman ikäisistä on kokeillut huumeita.

Päihdekasvatuksen ansiosta nuoret tietävät enemmän päihteistä ja niiden haitoista. Päihdekasvatuksen lisäksi on erittäin tärkeää, että huoltajat keskustelevat kotona päihdeasioista yhdessä nuoren kanssa. Huoltajien kiinnostus nuorten elämää kohtaan sekä nuorten kuunteleminen ja turvallisten rajojen asettaminen ehkäisevät päihdekokeiluja. Sen lisäksi lasten ja nuorten kanssa toimivien ammattilaisten tavoitteellinen yhteistyö ja yhdessä kouluttautuminen on osaltaan syy positiiviseen kehitykseen. Ensi syksynä voisimme alkaa puhumaan enemmän alaikäisten rahapelaamisen ehkäisemisestä. Pelaaminen aiheuttaa myös riippuvuutta ja moni alaikäinen pelaa rahapelejä, vaikka ikäraja on 18 vuotta.

Hyvää kesää, pidetään toisistamme huolta ja levätään!