Et ole yksin seminaari

Alkon järjestämä Et ole yksin vastuullisuusseminaari nosti lasten ja nuorten ääntä kuuluviin.
n. 70 000 lasta Suomessa kasvaa perheissä jossa toisella vanhemmalla on vakava alkoholi- tai huumeongelma ja jopa neljännes aikuinen kertoo kokeneensa päihteiden ongelmakäyttöä omassa lapsuudessa tai nuoruudessa.

Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen että lapsilla ja nuorilla on turvallinen kasvuympäristö. Se miten yksilö altistuu tai on haavoittuvainen korreloi vahvasti siihen minkälainen lähiympäristö hänellä on. Hiljaisuuden rikkominen ja asioista puhuminen avoimemmin yhteiskunnassa on tärkeää kaikille.

Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttilan puheenaihe oli Alkoholi suomalaisten lasten elämässä. Hän painotti myös miten tärkeää on palauttaa kouluterveyskyselyn tuloksia lasten ja nuorten keskellä. Miten käytetään tuloksia kouluyhteisöissä, ja kuinka tuomme tietoa että ongelma on olemassa eikä sen kanssa olla yksin. Aikuisten tulisi altistua lasten ja nuorten todellisuudelle käsittelemällä kouluterveyskyselyn tuloksia. Keskeistä on miten pystytään ja osataan käsitellä esim. sitä että osa lapsista ja nuorista on kokenut ongelmia läheisen alkoholin käytön takia.

Platonic partnership esitteli myös Lydia pelin joka on tarinallinen peli joka on suunnattu yli 15-vuotiaille nuorille. Peli käsittelee alkolismia lapsen näkökulmasta. Lisätietoa pelistä löydät klikkamalla tästä

Tilaisuudessa nähtiin myös  Fragile — särkyvää miniteatteriversio. Fragile — särkyvää on esitys nuoren ihmisen hauraudesta ja haavoittuvuudesta. Esitys käsittelee alkoholismia ja toimintahäiriöisen perheen dynamiikkaa. Se tuo näkyviin ne tunteet, joita lapsi joutuu piilottelemaan alkoholin ongelmakäytön varjossa. Näyttämöllä nähtiin Marjut Maristo ja Konsta Mäkelä. Esitys on tilattavissa kouluille

“Esitys kertoo siitä, mistä vaietaan. Mutta se kertoo myös toivosta. Pahasta olosta saa puhua. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin.”

  

  

 

 

Denice Lönnroth, Suunnittelija