Kesäkirje vanhemmille

Enää muutama päivä ja odotettu kesäloma alkaa. Helsinkiläisessä alueellisessa tapahtumassa yläkouluikäisiltä nuorilta kysyttiin, mikä on parasta kesässä? Loma, vapaus, kaverit, uiminen, jäätelö ja lämpö saivat eniten kannatusta. Kuulostaa hyvältä eikä vaadi isoja taloudellisia panostuksia.

Alaikäisten kesälomaan harvemmin kuuluvat päihteet, mutta joskus kaveripaine tai oma kokeilunhalu saattavat vaikuttaa päihteiden kokeilemiseen. Kaikki nuoret eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, miten päihteet vaikuttavat mm. omaan kehoon, harkintakykyyn tai ihmissuhteisiin.

Vuoden 2017 Kouluterveyskyselyjen mukaan nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt. Nuoret ostavat sitä pääsääntöisesti muilta nuorilta. Kannabismyönteisyys on noussut, mutta kannabiksen kokeilu tai käyttö ei kiinnosta suurinta osaa nuoria. Helsinkiläisten nuorten mukaan kannabista saisi helposti, jos haluaisi.

Nuoret haluavat tietää päihteistä ja keskustella niistä luotettavan aikuisen kanssa. Kannustamme kaikkia vanhempia keskustelemaan edellä mainituista aiheista lastensa kanssa. Se on yksi tapa osoittaa nuorelle, että välität ja haluat kuulla, mitä ajatuksia hänellä on.

 

Hyvää, aurinkoista ja jäätelönmakuista kesää perheellenne toivottaen,

Lasten ja nuorten ehkäisevä päihdetyö Klaari Helsinki

Nuorisopalvelut, Helsingin kaupunki http://klaari.munstadi.fi/

Helsingin poliisi, ennalta estävä toiminta https://www.poliisi.fi/helsinki/ennaltaestava

 

Puheeksi oton avuksi https://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/vanhemmille/kun-kotona-puhutaan-paihteista/mita-vanhemmat-voivat-tehda

 

Jos olet huolissasi nuoren päihteidenkäytöstä, niin Helsingin nuorisoasema palvelee koko kesän

https://www.hel.fi/helsinki/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/mielenterveys-ja-paihdepalvelut/keskukset/avohoito-muut/nuorisoasema/