Digitalt spelande i “Bryr du dej om mej? Podcasten”

Vi har valt att uppmärksamma digitalt spelande under rusmedelsförebyggande veckan. Det passar bra just den här veckan, eftersom det även är internationella spelveckan. Vi har publicerat ett nytt avsnitt av ”Bryr du dej om mej?” podcasten som är riktad till föräldrar med temat digitalt spelande, ett tema som många föräldrar funderar kring.

I avsnittet diskuteras bl.a. följande frågor: Vad är digitalt spelande? Vad är det bästa med att spela? När skall man bli orolig över det egna spelandet? Gäster i podcasten är ungdomarna Jean Sirén och Kim Lihr Sandal samt Annukka Såltin från Ehyt.

Avsnittet kan du lyssna på här

I Podcasten tipsar vi om bl.a. Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet som forskar kring ungas närvari på nätet, och ställen där man kan söka hjälp kring spelproblematik. Vi har även samlat in lista med länkar om spelande och sociala medier för de som är intresserade.

Elza Dunkelshttp://www.kulturer.net/

Ungdomsstationen: Ungdomsstationen erbjuder service med låg tröskel för 13-23 -årig unga som använder alkohol eller droger, spelar, tillbringar för mycket tid på nätet eller har lindriga psykiska symtom. https://www.hel.fi/helsinki/sv/social-och-halso/mental/psykiatri-och-missbrukarcentraler/ovrig-psyk-oppenvard/ungdomsstation

Peluuri: chat och stödtelefon, samt material för spelare och anhöriga kring spelmissbruk. https://peluuri.fi/sv

En berättelse om digitala klyftor av Micke Gunnarsson: https://mickegunnarsson.se/2010/10/27/min-pappa-sa-en-saga-om-digitala-klyftor/

Gratis kurs om våra barn och internet: https://mickegunnarsson.se/gratis-kurs/

Rädda barnen: Om problematiskt spelande

http://www.raddabarnen.ax/vad-gor-vi/barnens-internet/digitalt-spelande/problematiskt-spelande

Spelberoende barn: https://www.reconnect.se/spelberoende-barn/

Unga och sociala medier: https://mediakasvatus.fi/wp-content/uploads/2018/09/unga-sociala-medier-web-spreads-2.pdf