Klaari osallistui Romaninuorten päivään

Klaari oli mukana 29.10 järjestetyssä Romaninuorten päivässä Espoon Karatalolla. Päivän tarkoitus oli romaninuorten kuuleminen, erilaisten nuorille suunnattujen palvelujen esittely ja tietysti yhdessäolo nauttien hyvästä ruuasta ja upeista musiikkiesityksistä. Päivään osallistui noin 120 romaninuorta ympäri pääkaupunkiseutua. Romaninuorten päivä alkoi yhdessäololla ja tutustumisella eri toimijoiden työpajoihin. Aina tasatunnein juhlasalissa oli nuorten upeita musiikkiesityksiä. Karatalon tiloissa oli nuorilla mahdollisuus kierrellä eri toimijoiden esittelypisteillä, joista useat toteutettiin toiminallisin menetelmin. Ruokailu oli päivän kohokohta ja kauniisti katettu voileipä- ja täytekakku -tarjoilu houkutteli herkuttelemaan. Nuorille suunnattuja palveluja olivat esittelemässä mm Seurakuntaopisto, Ohjaamo Helsinki, Vamos Helsinki, THL, Espoon vihapuheen vastainen hanke, Helsingin kaupungin etsivä nuorisotyö sekä Klaari Helsinki.

Klaarin toiminnallisen työpajan aiheena oli hyvinvointi ja ehkäisevä päihdetyö. Kävimme keskusteluja mm. tupakoinnin lopettamisesta ja päihteistä yleensä. Menetelmänä käytimme Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveys voimaksi -kuvakortteja sekä seinälle rakennettavaa Hyvän elämän -kukkakollaasia. Hyvään elämään liittyvät asiat nuoret kirjoittivat kukan terälehtiin, joista rakentui seinälle kukkameri. Turvallisuus, perhe ja ystävät mainittiin useassa terälehdessä. Kuvakorttien ja kirjoittamisen lomassa oli luontevaa puhua myös päihteistä. Keskustelimme esimerkiksi siitä, miten nuoret näkevät päihteiden käytön vaikuttavan lähisuhteisiin tai mitä asioita liittyy tupakoinnin lopettamiseen. Keskustelut olivat antoisia ja saimme nuorilta hyvää palautetta työpajastamme.

Päivän päätteeksi osallistujilta kerättiin kirjallinen palaute ja heillä oli mahdollisuus ilmoittautua ensi vuoden Romaninuorten päivän suunnittelu- ja toteutusryhmään. Päivä oli kaikin puolin antoisa. Romaninuorten päivän järjestäjänä toimi Pääkaupunkiseudun romaninuorten verkosto.

Aija Blad, Klaari-koordinaattori, Läntinen alue