Nuoret palkittiin innovatiivisesta ja vaikuttavasta ehkäisevästä päihdetyöstä

Ehkäisevän päihdetyön Taitaja -palkinnot on jaettu

Pääkaupunkiseudun ehkäisevän päihdetyön toimijat palkitsevat ehkäisevän päihdetyön taitajia joka toinen vuosi. Taitaja-palkinto jaettiin tänä vuonna kuudetta kertaa 23.1.2019 Kulttuuritalo Martinuksessa Vantaalla.

Helsinki ja Vantaa ovat valinneet omat palkinnonsaajansa. Tunnustuksella kunnat haluavat nostaa esille uutta, innovatiivista ja vaikuttavaa ehkäisevän päihdetyön toimintaa.

 

Kuva: Aija Blad

 

Helsingissä opiskelijat lähtivät mukaan ostokokeisiin

Helsingin kaupungin Aikuisten ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön yksikkö Ety myönsi palkinnon Stadin ammattiopistolle, joka ensimmäisenä helsinkiläisenä oppilaitoksena lähti mukaan 2015 aloitettuun Pakka-toiminta yhteistyöhön.

Pakka-toiminnassa opiskelijat tekevät vuosittain alkoholin, tupakkatuotteiden ja rahapelien ostokokeita vähittäismyyntipisteisiin. Ostokokeiden tavoitteena on saada tietoa myyntipisteiden ikärajojen omavalvonnan tasosta, eli siitä kuinka usein nuoren näköisiltä alkoholin ja tupakan ostajilta tai rahapelejä pelaavilta kysytään henkilöllisyystodistusta.

Yhteistyössä opettajien ja Pakka-toimijoiden kanssa on kehitetty myös opetusmalli, jossa ostokokeisiin osallistuneet opiskelijat valmistelevat ja pitävät ehkäisevän päihdetyön tunnin nuoremmille opiskelijoille.

Pakka on yhteisöllinen ehkäisevän päihdetyön toimintamalli, jonka THL on kehittänyt yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa. Ostokokeet ovat osa sen toteutusta. Pakka-toiminnalla voidaan tehostaa lakisääteistä alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuuden sääntelyä sekä ehkäistä ja vähentää alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittoja paikallisella tasolla. Pakka-toimintamallia toteutetaan sekä Helsingissä että Vantaalla.

 

Kun vanhempi juo – nuorten tekemä video koskettaa ja kannustaa keskustelemaan

Vantaan päihdepalvelujen ehkäisevän päihdetyön yksikkö myönsi palkinnon Korson alueen Gutsy Go Korso -ryhmään osallistuneille Ruusuvuoren koulun 9. luokan oppilaille. Gutsy Go -ryhmän nuoret ovat itse suunnitelleet ja toteuttaneet Et ole ainoa -videon, jossa he nostavat keskusteluun vaikean ja monia koskettavan aiheen kodin sisällä tapahtuvasta alkoholin liikajuomisesta.

Ryhmä halusi purkaa häpeää, jota liian moni nuori joutuu vanhempien liikajuomisen vuoksi kantamaan. Videossa nuoret kannustavat muita nuoria keskustelemaan aiheesta ja hakemaan tukea tilanteeseen. Erityisesti nuoret haluavat muistuttaa, että vanhemman päihteidenkäyttö ei ole nuoren häpeä. Katso video tästä: https://www.youtube.com/watch?v=dKyfNEgluyg

Lisätietoja:

  • Auli Lindroos, erityissuunnittelija, Aikuisten ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö, Helsingin kaupunki, p. 040 7653084
  • Aija Blad, Klaari-koordinaattori, Klaari Helsinki, Helsingin kaupunki, p. 050 377 3476
  • Kati Tervo, erityissosiaaliohjaaja, ehkäisevän päihdetyön yksikkö, Vantaan kaupunki, p. 040 593 9202