Töölön kirjastolla kuultiin nuorten elämästä Helsingin poliisin silmin

Kuva: Unsplash, Drew Hays

Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän yksikön konstaapeli Kirsi Autio ja vanhempi konstaapeli Inga Virtanen ovat tulleet 27.8. Töölön kirjastolle vanhempainiltaan kertomaan, miltä nuorten elämä näyttää poliisin silmin.

Yleensä 10 % nuorista on niitä, joita poliisit kohtaavat eniten. Noin 30 %:lla nuorista menee välillä lujaa ja osa hakee jännitystä, joten he päättyvät välillä poliisin käsiin, mutta suurin osa nuorista ei ole poliisin kanssa tekemisissä.

”Pitää olla rohkea ja ottaa asia puheeksi”

Nuoret saattavat kuvitella, että kannabis on terveellisempää kuin tupakka, mutta poliisi on nähnyt tapauksia, joissa esimerkiksi kannabiskokeilu on päättynyt psykoosiin. Usein myös alkoholin ja kannabiksen yhdistelmä saattaa aiheuttaa arvaamattomia seurauksia. Ongelmana on myös, että toleranssi päihteisiin kasvaa nopeasti. Päihteillä on paljon myös sosiaalisia vaikutuksia, joita nuori ei välttämättä itse huomaa: kiinnostus kouluun ja harrastuksiin vähenee, kun elämä alkaa pyöriä huumeiden ympärillä.
– Pitää olla rohkea ja ottaa asia puheeksi, Autio sanoo ja kertoo tapauksen, jossa vanhempi epäili nuoren käyttävät huumeita ja kävi ilmi, että nuori oli käyttänyt kannabista jo vuoden verran.

Jos nuori on jäänyt koukkuun huumeiden käyttöön, poliisin tavoite on, että nuoret voisivat päästä irti huumekierteestä ja jatkaa tavallista elämää.
– Kenenkään ei pidä ajatella niin, että nyt kun oma lapsi käyttää huumeita, koko tilanne on menetetty, Kirsi Autio korostaa.
Vaikka poliisit usein todistavat ne karuimmat tarinat, poliisit ovat nähneet myös positiivisia kokemuksia, miten nuoren elämän on saanut hyvän suunnan, kun nuori on päässyt irti huumeista. Siksi huumeiden käyttöön kannattaa puuttua heti ja ohjata nuori pikaisesti hoitoon.

Moni kuvittelee, että huumeet ja huumaavat lääkkeet ovat kalliita, mutta satunnaisessa käytössä ne ovat varsin halpoja. Katukaupassa myytävät pillerit ovat myös aina arvoitus eli mitä lääkeaineita ja muita aineita ne sisältävät ja kuinka paljon. Nuorten huumekuolemia on tullut poliisin tietoon tänäkin vuonna useampia, nämä liittyvät usein sekakäyttöön.


Netissä ei kannata antaa puhelinnumeroaan tuntemattomille

Poliisit neuvovat vanhempia kertomaan lapsille ja nuorille, että nettiprofiileissa ei kannata jakaa omia henkilökohtaisia tietojaan kuten osoitetietoja tai puhelinnumeroa tuntemattomille. Lasten kanssa kannattaa jutella siitä, onko netissä tullut kysymyksiä, joita nuori ei ymmärrä tai onko joku lähettänyt kuvia, joissa on jotain sellaista, joka ihmetyttää tai pelästyttää. Jos jotain tällaisia tilanteita tulee eteen, niin kuvat ja viestit ovat aina lähettäjän vastuulla. Jopa MovieStarPlanet:iin aikuiset laittavat asiattomia viestejä hyvinkin pienille lapsille.
– Se ei ole koskaan lapsen vika, Inga Virtanen sanoo ja kehottaa ilmoittamaan lievissäkin tapauksissa poliisille. Asiattomista viesteistä kannattaa tehdä rikosilmoitus, koska ilmoitus voi auttaa ratkaisemaan muita vastaavia rikoksia.

Lapsen kanssa kannattaa joka ilta jutella ja kysellä päivän tapahtumista. Kun keskusteluyhteys säilyy, niin lapsen on helpompi avautua vaikeammista asioista.
Jos lapsi tai nuori on ollut normaalia hiljaisempi, niin poliisit kehottavat vanhempia juttelemaan heidän kanssaan ja selvittämään, mistä on kyse. On tärkeää, että vanhemmat tietävät, jos jotain hälyttävää on tapahtunut, jotta tapaus voidaan selvittää ja tekijät saadaan vastuuseen.
– Kun ne (nuoret) haluu sen ajan, niin antakaa sitä aikaa, vaikka se olisi pois kotitöistä tai omasta harrastuksesta, Autio neuvoo vanhempia.

Kiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkit

Kiusaaminen on usein poliisiasia, koska monesti kyse voi olla rikoksesta esim. kunnianloukkaus, ryöstö, varkaus tai näpistys. Haukkuminenkin on kunnianloukkaus, josta rangaistuksena voi olla sakko. Nuoren kannalta jopa sakkorangaistus voi vaikeuttaa tulevia työnhakuja esimerkiksi rakennusfirmat voivat tarvittaessa tehdä turvallisuusselvityksen, jossa tulee esiin, jos hakijalla on rikostaustaa.

Jos vanhempien epäily herää, niin aina voi ottaa yhteyttä rikosuhripäivystykseen, nuorisoasemaan, poliisin ennaltaehkäisevään yksikköön, poliisin neuvontapuhelimeen tai lastensuojeluun, jossa neuvoa saa myös nimettömästi.

Pelastakaa Lapset ry. on julkaissut Kehoni on minun –oppaan, joka tarjoaa ammattilaisille, huoltajille ja kasvattajille tietoa ja tukea lapseen kohdistuvan seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan käsittelemiseen lapsen kanssa.

Kehoni on minun

Helsingin poliisin ennaltaehkäisevän yksikön konstaapeli Kirsi Autio ja vanhempi konstaapeli Inga Virtanen

Tilaisuuden järjestäjät: Töölön verkosto, alueella lasten ja nuorten parissa toimivat toimijatahot kuten Klaari Helsinki.


Teksti: Jonna Pennanen, viestintä- ja markkinointi