Yhdessä onnistuen – Klaari Helsinki 20 vuotta

Kauniina talvisena päivänä 3.12.2019 vietimme Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla Klaari Helsinki 20 vuotta -juhlaseminaaria. Palataan ajassa taaksepäin, kuinka nuorten ehkäisevä päihdetyö sai alkunsa. Klaarityö aloitti toimintansa pohjoisessa suurpiirissä 90-luvun lopulla erityissairaanhoitaja Tarja Sinnemäen ja luokanopettaja Markus Talvion aloitteesta. Projekti laajeni koko Helsingin alueelle 2000-luvun alussa ja toiminta vakinaistettiin vuonna 2003.

Klaarissa on ollut vuosien varrella tapana järjestää seminaareja lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tuntui luontevalta tavalta juhlistaa kaksikymmenvuotista taivalta ja kiittää yhteistyökumppaneita juhlaseminaarin muodossa.  Halusimme mahdollistaa iloisia jälleen näkemisiä ja jakaa historian havinaa. Tarjosimme mahdollisuuden verkostoitumisille sekä uuden tiedon vastaanottamiselle.

Ohjelma oli monipuolinen ja tunnelma kohdillaan. Siitä pitivät omalta osaltaan huolen loistavat luennoitsijat, kanssamme juhlineet hyväntuuliset vieraat, Stadin Juhlaorkesteri sekä maukas kahvitarjoilu. Aikuistyön päällikkö Tuomas Tenkanen Ehyt ry:stä kertoi meille ehkäisevän päihdetyön merkityksestä. Tuomaksen puheessa nousi yhdessä tekemisen ja toimijoiden keskinäisen vuoropuhelun tärkeys. Verkostotyön asiantuntija KTT Timo Järvensivu toi videopuheessaan esille, kuinka verkostotyöllä ja verkostojohtamisella voi vaikuttaa hyvinvoinnin edistämiseen. Kasvatuspsykologian dosentti Markus Talvio johdatti meidät Klaarin historian alkuun ja positiivisen psykologian lähteille. “Klaarin tyyppiseen toimintaan kuuluu, että huomataan hyvää”.

Kakkukahvien jälkeen saimme kuulla Savuna ilmaan -podcastin; kokemusasiantuntijan ajatuksia ja kokemuksia päihteiden käytöstä. Panelistit keskustelivat podcastin innoittamina aiheesta lisää teemoina: miten voisimme suojata nuoria päihteiden käytöltä sekä kuinka tukea ja kannustaa vanhempia kasvatustehtävässään. Keskustelu oli erittäin antoisa ja aito. Panelisteina tilaisuudessa olivat vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen poliisin ennalta estävästä toiminnosta, nuoriso-ohjaaja Helena Rautavuori Itäluotsi-toiminnasta, nuorisotyönohjaaja Hetu Saarinen Munkkiniemen seurakunnasta, toimintavastaava Susanna Ylimys Aseman lapset ry:stä, koulukuraattori Emnet Tarer Kontulan ala-asteelta sekä kokemusasiantuntija Pepi Penttinen. Savuna ilmaan -podcastin löydät soundcloud.com palvelusta nimellä Savuna Ilmaan Podcast. (linkki)

Vuoden 2019 kouluterveyskyselyn tulosten hyödyntämiseen meitä innosti THL:n tutkija Hanne Kivimäki. Lopuksi saimme vielä maistella Kännikapinan Mocktail baarin antimia juhlaorkesterin siivittäessä askeleitamme.

Juhlaseminaarin jälkeen voimme hyvillä mielin sanoa: Tästä on hyvä jatkaa, yhteistyössä on voimaa. On ilo olla osana edesauttamassa helsinkiläisten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

Hyvää huomaten, Klaarin väki