Mitä olen oppinut Klaarissa – kesätyökokemuksia

Korona-aika muutti suunnitelmia kesätyötäni kohtaan toimipisteessäni Ruoholahden nuorisotalolla. Kokoontumisrajoitukset, jotka aiheuttivat muutoksia nuorisotalolla tapahtuvassa kesätoiminnassa, avasivatkin minulle tilaisuuden tehdä kesätöitä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi etänä. Kuukausi on kuitenkin lyhyt aika, mutta onnekseni Klaarin perustehtävä ja toimintaperiaatteet ehkäisevän päihdetyön parissa olivat minulle tuttua. Ovathan Klaarikoordinaattorit olleet läheisiä kollegoita ja yhteistyökumppaneita monien vuosien ajan.  

Kesäkuun ajattelinkin käyttää enemmänkin oppimiskokemuksena minulle entuudestaan hiukan tuntemattomien toimintamenetelmien tutustumiseen. Näitä uusia menetelmiä löytyikin kaksi, 3000 kilometriä Roomaan – lyhytelokuva, jonka jälkeen keskustellaan nuorten liikennekäyttäytymisestä, päihteistä, omien valintojen tärkeydestä sekä kaveri- ja seurustelusuhteista. Toinen menetelmä, jota vielä pilotoidaan oli Rupatellen ryhmäksi – menetelmä, jota voidaan käyttää esimerkiksi 7-luokkalaisten ryhmäytyksessä. Tässä korostuu nuorten ystävyys, kaveruus, ryhmähenki, kouluviihtyvyys ja hyvinvointi. Tutustuessani näihin hienoihin menetelmiin ajatuksiini hiipi, voisinko itse vaikuttaa yhteistyöhön ja näiden menetelmien juurruttamiseen. Voisiko näitä menetelmiä käyttää myös nuorten keskuudessa myös eteläisessä nuorisotyöyksikön koulujen kanssa tehtävässä yhteistyössä. 

Mitä itse toin tälle työyhteisölle. Omien mielipiteiden ja näkemysten jakaminen otettiin työyhteisössä lämpimästi vastaan, tunsin kuuluvani työyhteisöön. Oman tietotaidon esiintuomisen vertaisohjaajuudesta ja vertaisnuorena toimimisesta. Löytyisikö menetelmistä vertaisnuorille työnkuvia ehkäisevän päihdetyön menetelmissä? Kokemusta löytyy Pakka-toiminnan puitteissa, jossa täysi-ikäiset vertaisohjaajat olivat mukana 

Kiitos kaikille Klaari koordinaattoreille ja erityisesti lämpimät kiitoksen Klaarin nuorille kesätyöntekijöille Benille ja Nealle. Teidän kautta tutustuin uusiin bändeihin ja solisteihin, kiitos! On ollut ilo seurata teidän mahtavaa työpanosta. Harvoin näkee ja kohtaa näin nuorten henkilöiden kykyä myös etä- ja itsenäiseen työhön. 

kesäduunari Tepa – nuoriso-ohjaaja Terttu Ylönen Ruoholahden nuorisotalolta